Pomocy >> Prawdopodobieństwa
Maja: Spośród dwóch przeciwległych wierzchołków kwadratu o boku 2 i środków jego boków wylosowano
trzy różne punkty. Oblicz prawdopodobieństwo, że są one wierzchołkami trójkąta , którego obwód
jest mniejszy od 4
19 wrz 17:52
nalepek:

na rysunku zaznaczylem wierchołki i środki boków kwadrata z ktorych będe korzystał
Ω={ΔEBF, ΔEBG, ΔEBD, ΔEBH, ΔEFG, ΔEFD, ΔEFH, ΔEGD, ΔEGH, ΔEDH, ΔBFG, ΔBFD, ΔBFH, ΔBGD, ΔBGH,
ΔBDH, ΔFGD, ΔFGH, ΔFDH, ΔGDH}
|Ω|=20
A={ΔEBF, ΔGDH}
|A|=2
19 wrz 18:57
Karol: żle, Bo A{ΔEBF, ΔGDH, ale jeszcze taką samą odległość ma ΔCFG i ΔAEH}
Zatem |A|=4
Pozdrawiam
23 paź 20:01
Adam: @Karol
Zadanie jest poprawnie rozwiązane. ΔCFG i ΔAEH nie bierzemy pod uwagę, ponieważ z treści
zadania wynika, że możemy tworzyć trójkąty tylko przy pomocy 2 wierzchołków − w tym przypadku
B i D.
Pozdrawiam
6 lis 18:01