pole trójkąta
spirner:

Podstawą trójkąta ABC jest bok AB. Środkowe AL i BK przecinają się w punkcie S pod kątem
60stopni. Wiadomo, że pole trójkąta ABS jest równe √3.
a) Oblicz długość boków trójkąta ABC.
b) Czy kąt ACB jest równy 30 stopni? Uzasadnij
obliczyłem, że bok |AB| = 2
| | √3 | |
oraz pole P BSL=P ASK = |
| |
| | 2 | |
|SK|=|SL|=1
|AS|=|SB|=2
trójkąt ASB jest równoboczny
tylko nie wiem jak obliczyć pozostałe boki
25 maj 12:06
spirner: ma ktoś pomysł
25 maj 12:17
spirner: naprawdę nikt ni ma przynajmniej pomysłu ?
25 maj 13:01
Eta:
Czy trójkąt ABC jest równoramienny? ( bo nie napisałeś tego
25 maj 13:15
spirner: Trójkąt abc jest równoramienny
26 maj 11:32
Basia: to drugie 60o przy wierzchołku A niebieskiego trójkąta było podane ?
26 maj 11:35
Basia: jeżeli tak to teraz masz:
AB = AS = BS = 2
SL=SK = 1 (bo S dzieli środkowe w stosunku 1:2)
x=AK = BL możesz wyliczyć z tw.cosinusów
| | 1 | |
x2 = 22+12−2*2*1*cos120 = 4+1+4* |
| = 7 |
| | 2 | |
x =
√7
AC = BC = 2
√7
AB
2 = AC
2+BC
2−2*AB*AC*cos(∡ACB)
4 = 28+28−2*28*cos(∡ACB)
56*cos(∡ACB) = 56−4
| | 52 | | 26 | | 13 | | √3 | |
cos(∡ACB) = |
| = |
| = |
| ≠ |
| |
| | 56 | | 28 | | 14 | | 2 | |
zatem |cos(∡ACB)| ≠ 30
o
26 maj 11:42
spirner: wielkie dzieki
26 maj 11:49