wielomiany
bezendu: Mógłby ktoś sprawdzić i poprawić ewentualnie ?
Dany jest wielomian W(x)=(|m|−3)x3+(3−m)x2+4x+16
a) rozłóż ten wielomian na czynniki, jeśli m=−5
b) wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których wielomian ten jest funkcją kwadratową
c) wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których wielomian ten jest funkcją liniową
a) (|−5|−3)x3+(3−(−5))x2+4x+16
2x3+8x2+4x+16
2x2(x+4)+4(x+4)
(x+4)(2x2+4)
2(x+4)(x2+2)
b) |m|−3=0
m−3=0
m=3
c) |m|−3=0 ∧ 3−m=0
|m|−3=0 3−m=0
m−3=0 −m=−3
m=3 m=3
25 maj 11:21
Vizer:
Źle opuściłeś wartość bezwzględną w b) i c).
25 maj 11:27
bezendu:
b) |x|=3
x=3 lub x=−3
c) |m|=3 3−m=0
m=3 lub m=−3 m=3
teraz ok ?
25 maj 11:31
Vizer:
Kosmetycznie tylko, bo w b) masz mieć |m|, a nie |x|.
25 maj 11:34
bezendu: ok dziękuje
25 maj 11:36
asdf: b) wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których wielomian ten jest funkcją kwadratową
m=3:
(|m|−3)x33+(3−m)x2+4x+16
(|3|−3)x3 + (3−3)x2 + 4x + 16
0x3 + 0x2 + 4x + 16
4x + 16
to jest funkcja kwadratowa?
25 maj 14:46
asdf: |m| − 3 = 0 v 3 − m ≠ 0
to rozwiąż
25 maj 14:47
bezendu: to jest funkcji liniowa
25 maj 14:50
asdf: no brawo
25 maj 14:52
Kaja: tam powinien byc raczej spójnik ∧
25 maj 14:52
Trivial:
Cześć,
Vizer. Widzę nowy kolor.
asdf, co wyszło z Twoją pseudobazą studentów?
25 maj 14:55
Vizer: Cześć
Trivial 
Czasem potrzeba zmian.
@all sorki za niedopatrzenie z tym zadaniem, faktycznie trzeba zrobić tak jak napisał
asdf
z zastrzeżeniem
Kaji
25 maj 14:57
bezendu: @asdf czyli dla m=3. jest to funkcja liniowa ?
25 maj 14:59
asdf: @Trivial
dlaczego "pseudo"

? Nie wiem − w poniedzialek oddaje to do oceny, napisalem cos tam po
swojemu, na razie sie zmagam z matematyką dyskretną i indukcją symbolu Newtona, pomozesz mi

?
25 maj 15:00
Trivial: Indukcja symbolu Newtona? Tzn.?
25 maj 15:05
asdf: Udowodnić (przez indukcję):
wykazać równość potrafię, ale indukcją nie wiem jak

@bezendu
nie powiem : D masz post wyżej więc wywnioskuj
25 maj 15:09
Saizou : zatem
W(x)=(|m|−3)x3+(3−m)x2+4x+16
b) jest funkcją kwadratową dla
lml−3=0 i 3−m≠0
c) funkcją liniową dla
lml−3=0 i 3−m=0
25 maj 15:54
asdf: @Trivial
wiesz jak to zrobić?
25 maj 16:03