granice wielu zmiennych
xxx: Czy mogłby mi ktos pomoc z obliczaniem granic z funkcji wielu zmiennych.
Oblicz granice
| | x2−y2 | |
lim |
| przy (x,y)→(0,0) |
| | x2+y2 | |
| | 1 | | 1 | |
lim(x+y)sin |
| sin |
| przy (x,y)→(0,0) |
| | x | | y | |
| | xy2 | |
lim |
| przy (x,y)→(0,0) |
| | x2+y4 | |
25 maj 11:00
Vizer:
Zamieniając na współrzędne biegunowe :
| | r2cos2φ − r2sin2φ | |
limx,y−>(0,0) |
| = limr−>0 cos2φ − sin2φ |
| | r2 | |
Granica nie istnieje, zależy od φ.
25 maj 11:08
xxx: aha czyli za kazdym razem kiedy mam obliczyc granice z funkcji wielu zmiennych to na;ezy to
robic ze wspolrzednych biegunowych?
25 maj 13:43
xxx: | | 1 | |
a w b) jak to uzasadnic do tam bedzie np. sin |
| |
| | rcosα | |
25 maj 13:53
Vizer: Niestety, przejście na współrzędne biegunowe nie jest uniwersalną metodą. W drugim zadaniu np.
właśnie nie przejdzie, a przynajmniej nie od razu.
| | 1 | | sin(1x) | | sin(1y) | |
(*) lim(x,y)−>(0,0) (x + y) * |
| * |
| * |
| |
| | xy | | 1x | | 1y | |
↓ ↓
1 1
| | x + y | | r(cosφ + sinφ) | |
lim(x,y)−>(0,0) |
| = limr −> 0 |
| = |
| | xy | | r2cosφsinφ | |
| | cosφ + sinφ | |
= limr −> 0 |
| − nie istnieje, zależy od φ |
| | rcosφsinφ | |
Więc (*) także nie istnieje.
25 maj 14:31
xxx: aha w odpoweidzich mam odpowidz 0 wiec pewnie zrobili blad w nich.
25 maj 14:38
25 maj 14:42
Trivial:
W pierwszym można policzyć granice iterowane:
Zatem granica nie istnieje.
W drugim granica to raczej zero (mamy przypadek [0*{liczba z przedziału [−1,1]}]), zaraz
jeszcze zobaczę. Jeśli chodzi o wolfram, to on nie za dobrze liczy granice wielu zmiennych.
W trzecim wybieramy:
1) x = y
2:
2) x = −y
2
Granica nie istnieje.
25 maj 15:04
xxx: bardzo dziekuje ale skad w takim razie bierze sie to 0 w b?
25 maj 15:17
Trivial:
W drugim można to rozwiązać np. tak:
| | 1 | | 1 | |
0 ≤ |(x+y)sin( |
| )sin( |
| )| ≤ |x+y| → 0 |
| | x | | y | |
Zatem granica jest 0.
25 maj 15:22
Vizer: Trivial a co jest błędne w moim rozwiązaniu? Chyba za szybko stwierdziłem, że granica nie
istnieje.
25 maj 15:46
Trivial:
| sin(1x) | |
| nie dąży przecież do jedynki.  |
| 1x | |
25 maj 15:50
Vizer: O kurcze faktycznie, ale załóżmy że on dążą do tego 0, to granica :
też w takim przypadku ma dążyć do 0, więc wychodzi na to, że tą granicę :
| | cosφ + sinφ | |
limr−>0 |
| |
| | rcosφsinφ | |
nie można traktować jako nieistniejącą.
25 maj 16:01
Trivial:
| | x+y | |
Granica |
| nie istnieje... |
| | xy | |
1) y = −x:
2) y = x:
| | x+x | | 2x | | 2 | |
|
| = |
| → |
| → ∞ |
| | x*x | | x2 | | x | |
25 maj 16:25
Vizer: No właśnie, czy to nie oznacza, więc że wejściowa granica nie istnieje?
25 maj 16:41
Trivial: Nie.

Rozważ np. jednowymiarową granicę
| | 1 | |
To, że nie istnieją granice sinx, |
| nie oznacza że nie istnieje granica |
| | sinx | |
| | 1 | |
sinx* |
| .  |
| | sinx | |
25 maj 16:50
xxx: Czyli podsumowujac jak licze granice iterowane i wyjda mi dwie rozne liczby to zawsze musze
jeszcze liczyc ta granice glowna (np, przez wspolrzedne biegunowe)? czy nie musze jej liczyc?
25 maj 17:35
Trivial:
Jeżeli granice iterowane wychodzą różne, to granica nie istnieje. Ogólniej, granica musi być
taka sama dla dowolnej zależności między zmiennymi x,y takimi że (x,y) → (0,0).
Np. można wybrać zależność y = −x albo y = x albo y = x2 ... Byle obie zmienne dążyły do 0.
25 maj 17:45
xxx: to dlaczego w tym przypadku b granica istniala a granice iterowane byly rozne od siebie?
25 maj 23:32
xxx:
26 maj 20:04
Vizer: A jak wyliczyłeś, że są różne od siebie, bo z moich rachunków wynika, ze one nie istnieją, co
nie jest równoznaczne z nieistnieniem granicy.
26 maj 21:09