Ile sadzonek każdego rodzaju należy zakupić...
wajdzik:

Działkę w kształcie kwadratu o boku 3m podzielono na dwie części. Część pierwsza będzie
obsadzona stokrotkami, a część druga bratkami. Ile sadzonek każdego rodzaju należy zakupić,
jeśli na 1m
2 potrzeba 40 sadzonek?
Nie za bardzo wiem jak rozwiązać to zadanie.
25 maj 10:23
Saizou : pytanie: czy wierzchołki czworokąta wpisanego w kwadrat są środkami boków kwadratu?
25 maj 10:46
wajdzik: Pewnie tak
25 maj 10:53
Saizou : | | 3 | |
No to w czym problem, bok wewnętrznego kwadratu ma długość |
| √2m a dalej już z górki |
| | 2 | |
25 maj 10:59
wajdzik: Czyli:
| 3 | | 3 | | 9 | | 9 | |
| √2* |
| {p}= |
| *2= |
| =4,5m2 |
| 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
P=4.5m
2
Czyli będzie trzeba zakupić 180 sadzonek bratków.
A co do pierwszej działki?
25 maj 11:05
Krzysiek : To jaki jest problem.
Jesli zalozymy ze wierzcholki obszaru drugiego leza na srodkach bokow kwadratu to oszar 1
bedzie trojkatem prostokatnym 45,45 90 stopni o przyprostokatnej =1,5m
Policz pole 1 trojakta policz *4 *40 stokrotek =ilosc stokrotek
Teraz policz pole obszaru II czyli p=P kwadratu − pole 4 trojkatow *40 bratkow = ilosc bratkow
Mozesz to obliczc rowniez inaczej
25 maj 11:08
aniabb:

jak widać te części są równe
25 maj 11:39
wajdzik: Czyli do I działki również 180 sadzonek.
25 maj 16:53