Ratujcie :(:((:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(
Kociak : A) Ile złotych trzeba wpłacić na lokatę kwartalną, aby odsetki po upływie terminu lokaty
wyniosły 500 zł, jeśli oprocentowanie tej lokaty wynosi 8% w skali roku ?
B) Jakie musiałoby być oprocentowanie w skali roku lokaty półrocznej, aby odsetki od kwoty 400
zł wyniosły po upływie terminu lokaty 150 zł ?
19 wrz 17:18
Eta:
W czym tu Cię "ratować" ?
to proste jak " budowa ...... "

A) kwartał , to
14 roku ( wie to napewno Twoja babcia i dziadek

więc
14 z 8% = 2% = 0,02 ( oprocentowanie kwartalne
K* 2% = 500
| | 500 | | 50 000 | |
więc K = |
| = |
| = ....... wiesz ile ?
|
| | 0,02 | | 2 | |
B)
podobnie tylko w skali pół roku
400zł *
12p% = 150 zł
400 *
p200 = 150
dokończ........ wyznacz p
19 wrz 21:13