Oblicz rzeczywistą powierzchnię działki
wajdzik:

Oblicz rzeczywistą powierzchnię działki (w m
2) zaznaczonej na planie wykonanym w skali 1:650.
| | a+b | |
Na początku myślałem, że to podejdzie do wzoru P= |
| *h bo mamy podane: |
| | 2 | |
Dłuższa podstawa−11
Krótsza podstawa−8
Wysokość−5
Ale zapomniałem o skali.. Nie za bardzo wiem jak zrobić to zadanie

Chyba, że dobrze myślę to będzie:
Zgadza się
25 maj 09:23
Krzysiek : Zamien to teraz na m2.i zauwaz ze stosunek 2 pol = kwadratowi skali podobienstwa.
25 maj 09:58
wajdzik: P=0,00475m2 a co do podobieństwa to nie za bardzo wiem jak to zrobić.
25 maj 10:19
Saizou : | | Ptego co jest na mapie | |
k2= |
| |
| | P tego co jest w rzeczywistości | |
25 maj 10:41
Krzysiek : Rozwiaz do konca te zadanie
25 maj 11:11