pole obwod trojkata roznobocznego
julka:

oblicz pole i obwód trójkąta.
kąt a ma 48stopni
kąt b ma 65stopni
24 maj 21:47
Saizou :
24 maj 21:59
julka: tylko nadal nie wiem za bardzo jak to obliczyć jeśli nie mam podane ani x, ani y. proooooszę o
wyjaśnienie
24 maj 22:09
NN: ∡C = 180
◯ − 48
◯ − 65
◯ = 67
◯
Przyjmijmy klasyczne oznaczenia: |BC| = a |AB| = c
Z tw. cosinusów:
a
2 = 6
2 + c
2 − 2 · 6 · c · cos 48
◯
6
2 = a
2 + c
2 − 2 · a · c · cos 65
◯
c
2 = 6
2 + a
2 − 2 · 6 · a · cos 67
◯
cosinusy kątów traktujesz jako stałe i lepiej nie podstawiać wartości z tablic, tylko zostawić
24 maj 22:10
Saizou : no to masz wykład równań
24 maj 22:10
NN: Pole ze wzoru Herona
24 maj 22:11
julka: jest na to moze jakis inny sposob? cholerka nie mialam tego na lekcjach, wiec może jakoś
prościej
24 maj 22:14
pomocyy: cokolwiek?
24 maj 22:43
Mila: A twierdzenie sinusów miałaś?
W której klasie jesteś?
24 maj 22:46
Saizou :
| | 18*tg48*tg67 | |
P= |
| |
| | tg67+tg48 | |
24 maj 22:48
julka: nie mialam twierdzenia sinusow, jestem w 2klasie na podstawie
24 maj 22:58
Mila:
6:0,9=2R
| a | | a | | 60 | |
| =2R⇔ |
| = |
| , sin (480)≈0,74 |
| sin48 | | sin48 | | 9 | |
9a=60*0,74
9a=44,4
| c | | c | | 60 | |
| =2R⇔ |
| = |
| , sin67≈0,92 |
| sin67 | | sin67 | | 9 | |
9c=0,92*60
c≈6,13
obw=a+b+c
| | 1 | |
P= |
| b*c*sin48 podstaw i oblicz |
| | 2 | |
24 maj 23:04
julka: co to jest R? bo nie jestem pewna po co to obliczać
24 maj 23:27
Krzysiek : No jesli jest to taki trojkat jak na rysunku u Ciebie to pooznaczaj katy przy a kat 48
stopni a przy b kat 65stopni . Z punktu c poprowadz wysokosc cd na bok ab Otrzymasz 2 troj
| | CD | |
katy prostokatne Jeden Δadc i drugi Δcdb dla trojkata ADC ze zwiazku sin48= |
| to |
| | AC | |
CD=AC*sin48=6*sin48
| | AD | |
Teraz z ezwiazku cos48= |
| wylicz AD lub mozesz AD wyliczyc z ttwierdzenia Pitagorasa |
| | AC | |
.
| | CD | |
Teraz Trojkat CDB z ezwiazku sin65= |
| wylicz CB natomiast z twierdzenia pitagorasa |
| | CB | |
| | CD | | DB | |
policz DB Mozesz tez ze zwiazku tg65= |
| wyliczyc DB lub tez z wzwiazku cos65= |
| |
| | DB | | CB | |
wyliczyc DB . Dlugosc boku AB=AD+DB
OBwod to AB+CB+AC
| | AB*CD | |
Natomist pole P=AB*AC*sin48 lub P= |
| Wartosci funkcji to sobie znajdziesz |
| | 2 | |
wtablicach.
24 maj 23:36
Krzysiek : Pisalem jak jeszcze nie bylo Twojego wpisu MIla
24 maj 23:40
Mila:

No, to inaczej, tylko funkcje trygonometryczne.
W ΔCAD:
h=|AC|*sin(48), sin(48)≈0,74
h=6*0,74⇔
h≈4,44
tg(48)≈1,1
| | h | | 4,44 | |
tg(48)= |
| ⇔1,1= |
| |
| | AD | | AD | |
1,1*|AD|=4,44
|AD|≈4
WΔCDB:
2,1*|BD|=4,44
|BD|≈2,1
c=2,1+4=6,1
| | h | | 4,44 | |
Sin65= |
| ⇔0,9≈ |
| ⇔0,9a=4,44 |
| | a | | a | |
a≈4,9
OBW=4,9+6+6,1= oblicz
| | 1 | | 1 | |
PΔ= |
| *c*h= |
| *6,1*4,44 oblicz |
| | 2 | | 2 | |
24 maj 23:40
Krzysiek : Dobry wieczor MIlu. Mysle ze o to chodzilo.

A co do tych twierdzen sinusow i cosinusow to naprawde nie ma na podstawie ze pyta co to jest
R .
24 maj 23:52
Mila:
Witaj,
Krzysiek i za chwilę DOBRANOC

Tak, masz rację, teraz to tylko II albo I klasa może być.Trudno jednak się dogadać z
wpisującymi, bo piszą zadanie a potem nie zaglądają i nie odpowiadają na pytanie.
25 maj 00:02
Krzysiek : No i co Julka . Pasuja rozwiazania
25 maj 08:29
beliberka nr 1 : x
tg48=
→x=(6−y)*tg48
6−y
x x
tg67=
→y=
y tg67
x
x=(6−
)*tg48
tg67
x*tg48
x=6*tg48−
tg67
tg48
x+x*
=6*tg48
tg67
tg48
x(1+
)=6*tg48
tg67
6*tg48
x=
tg67+tg48
tg67
6*tg48*tg67
x=
tg67+tg48
18*tg48*tg67
P=
tg67+tg48
25 maj 10:35