Szybka pomoc
Rafał: Babcia obiecała Marcie kieszonkowe: w pierwszym miesiącu otrzymała 5 zł, a w każdym następnym o
2 zł więcej niż w poprzednim. W którym miesiącu Marta otrzyma 43 zł kieszonkowego?
wydaje mi się że może być błąd w zadaniu z tym wynikiem
proszę o obliczenia
24 maj 21:31
Eta:
ciąg arytmetyczny:
a1=5, r=2 an= 43 , n= ?
an= a1+(n−1)*r ⇒ 43=5+(n−1)*2 ⇒ n=.........
24 maj 21:35
Rafał: można prosić o całe obliczenia?
bo n wyszło mi 20, a na logike to jest błędne, więc o co chodzi ? błąd w treści zadania ?
24 maj 21:47
Krzysiek : Rafal. Bez obrazy ale logicznie to jeszce trzeba umiec myslec.
Czy tak trudno podstawic za n=20 do 43=5+(20−1)*2 i zobaczyc ze n=20 bo 5+19*2=5+38=43.
24 maj 21:58
Eta:
A czemu niby n= 20 −−−− jest błędne?
Na piechotę: 5,7,9,11.13,15,17,19,21,23,25,27,29,31,33,35,37,39,41,
43
teraz policz te miesiące ..........
24 maj 22:00
Rafał: już zaczaiłem, nie zaczaiłem, bo liczyłem to co uzbiera a nie w jakim tyle będzie miała. Dzięki
za pomoc


!
24 maj 22:03