rownanie
aniusia:: rozwiasz równanie
(x+2)/(x+3)+x/(x−2)=10/(x2+x−6)
24 maj 21:03
NN: zauważ, że: x2 + x − 6 = (x + 3)(x − 2)
sprowadź ułamki do mianownika: x2 + x − 6
24 maj 21:08
aniusia:: to znaczy ze kazdy ulamek musze pomnozyc przez x+x−6
24 maj 21:13
Eta:
| x+2 | | x | | 10 | |
| + |
| = |
| , założenia : x≠ −3, x≠2 |
| x+3 | | x−2 | | (x+3)(x−2) | |
mnożąc przez (x+3)(x−2)≠0
(x+2)(x−2)+x*(x+3)= 10
x
2−4+x
2+3x=10
2x
2+3x−14=0 Δ= .... x
1=.... x
2=.... dokończ
i pamiętaj o założeniach
24 maj 21:43