Proszę o szybką pomoc
Rakuni: Prosiłbym o pomoc bo się zamotałem, ściślej chodzi o rozwiązanie równania :
x/x−2 + 2/x−1 = 4−x/x2−3x+2
Proszę o szybką pomoc.
24 maj 20:40
Saizou : zał x≠2 x≠1
| x | | 2 | | 4−x | |
| + |
| − |
| =0 |
| x−2 | | x−1 | | x2−3x+2 | |
| x(x−1)+2(x−2) | | 4−x | |
| = |
| /(x−1)(x−2) |
| (x−1)(x−2) | | (x−1)(x−2) | |
x
2−x+2x−4=4−x
x
2+2x−8=0
(x−2)(x+4)=0
x=2 x=4
sprzeczne
24 maj 20:45
Rafał: Saizu mam parę pytań, próbowałem też liczyć, ale się lekko pogubiłem, doszedłem do
x2−x−4/x2−3+2 = 4−x/x2−3x+2, potem z tego co pamiętam liczy się delte, delta mi wyszła 72,
potem x1 i x2 no i na tem poległem bo wydaje mi się ze coś pomieszałem, a na koniec jeszcze
dziedzine, tylko juz nie pamiętam jak to się liczyło i z czego, mógłbyś mi to tak rozpisać jak
napisałem ?
24 maj 20:51
Rafał: jeszcze jedno, ja myślałem że ze wzoru początkowego, wyciąga się a, b i c (Ty "rozbiłeś" to na
2 nawiasy czyli wz.skróc.mnż.) i ilczy delte z tego? na dole x=2 x=4 to jest x1 i x2 ?
24 maj 20:59
Saizou : no to masz proporcję
| x2+x−4 | | 4−x | |
| = |
| warto teraz pomnożyć przez mianownik,żeby było |
| x2−3x+2 | | x2−3x+2 | |
łatwiej
x
2+x−4=4−x
x
2+2x−8=0
Δ=2
2−4*1*(−8)=4+32=36
√Δ=6
| | −2+6 | | 4 | |
x1= |
| = |
| =2 sprzeczność |
| | 2 | | 2 | |
Dziedzina to argumenty (czyli x), dla których wyrażenie ma sens, a w tym wypadku nie można
dzielić przez 0, zatem każdy mianownik różny od zera
D: x∊R\{liczby, które są różne od zera z mianowników}
i zaczyna się od dziedziny

bo później można o niej zapomnieć
24 maj 21:53