oblicz objętość osrrosłupa
natttt:

oblicz objętośc ostrosłupa którego siatke narysowano poniżej
tam gdzie czerwone kropki trzeba wpisać 8 ,a tam gdzie niebieska 6
24 maj 20:33
krystek:

| | 8√3 | |
Oblicz H z tw Pitagorasa gdzie h= |
| |
| | 2 | |
24 maj 20:45
Mila:
Witaj
Krystek, dawno Cię tu nie widziałam. Zdrowa?

i
24 maj 21:11
natttt: nie chce mi to wyjść bo musi mi wyjść wynik 16 pierwiastek z 39
24 maj 22:45
natttt: jak to rozwiązać bo mi nie wychodzi prosze
24 maj 23:03
Mila:
h=4
√3 wysokość Δ równobocznego o boku 8
h
2=3
2+H
2
(4
√3)
2=9+H
2
16*3−9=H
2
H=
√39
V=2*8*√39=16√39
24 maj 23:23
natttt: a skąd tam się wzięło te 3 do kwadratu prosze napisz
25 maj 16:28
Krzysiek :
Spojrz na swoj rysunek . Przeciez w podstawie tego ostroslupa masz prostokat o boku 8 i 6
To narysuj sobie taki prostokat o wymiarach 8cm i 6cm tak jak masz na rysunku i narysuj
przekatne tego prostokata. WEz sobie teraz linijke i zmierz jak podzielil boki tego prostokata
punkt przeciecia tych przekatnych .Widzisz ze punkt ten podzielil boki na polowy czyli 1/2
boku 6 wynosi 3
Teraz spojrz na rysunek Krystek i na ten
czerwony trojkat . Jest to trojkat prostokatny
o jednej przyprostokatnej rownej 3 , drugiej przyprostokatnej rownej H (ktora masz wyliczyc )
i przeciwprostokatnej rownej h rownej 4P{3} .
Majac trojkat prostokatny skorzystamy z twierdzenia Pitagorasa (zal byloby nie skorzystac ) do
wyliczenia wlasnie tej przyprostokatnej
H
Mowi nam o tym to twierdzenie ze w trojkacie prostokatnym suma kwadratow przyprostokatnych
jet rowna kwadratowi przeciwprostokatnej.
U nas jedna przyprostokatna wynosi 3 a druga przyprostokatna wynosi H a przeciwprostokatna
wynosi 4
√3 to w mysl tego mozemy zapisac ze (4
√3)
2=3
2+H
2 widziesz teraz skad 3
2
to dalej juz tylko liczenie bo H
2=(4
√3)
2−3
2 a to juz masz policzone ile wynosi H
25 maj 18:56