prawdopodobieństwo
Peace: Spośród liczb naturalnych od 3 do 11 włącznie wybieramy losowo jedną. Oblicz prawdopodobieństwo
że będzie to liczba:
a) parzysta
b) podzielna przez 3
c) większa od 3
d) nieparzysta i większa od 7
e) nieparzysta lub większa od 7
Mógłby mi to ktoś jakoś objaśnić ? Jakikolwiek zarys, schemat czy coś
nalepek:
Ω − jest to nasz zbiór (omega)
czyli
Ω={3,4,5,6,7,8,9,10,11}
mamy w tym ziobrze 9 lcizb, więc:
|Ω|=9 |Ω|−tzw. moc omega
a) liczba parzysta
czyli
4,6,8,10
zatem, tworzymy zbiór A, w którym te liczby się znajdą
A={4,6,8,10}
|A|=4 (moc A, czyli ile elementów mamy w tym zbiorze)
teraz, żeby obliczyć prawdopodobienstwo, musimy tylko podzielić |A| przez |Ω|
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
B={3,6,9}
|B|=3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c)
C={4,5,6,7,8,9,10,11}
|C|=10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d)
D={9,11}
|D|=2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
e)
E={8,9,10,11}
|E|=4