oblicz objętość ostrosłupa
natttt:

oblicz objętości ostrosłupów których siatki narysowano poniżej
tam gdzie niebieskie kropki trzeba wpisać 13 ,a tam gdzie czerwone 10 prosze rozwiążcie mi to
zadanie
24 maj 20:27
Mila:

Rozwiążemy.
Widzę, że piszesz swoje wątki, jeszcze, gdy nam podziękujesz, to będzie pięknie.
=====================
Podstawą jest kwadrat o boku a=10, musimy obliczyć H
P
□=a
2=10
2=100
AC=p jest przekątną kwadratu
p=a
√2=10
√2
WΔSOC:
|CO|=5
√2
Z tw. Pitagorasa:
13
2=|OC|
2+H
2
169=(5
√2)
2+H
2
169=25*2+H
2 dokończysz sama?
24 maj 21:22
natttt: dziękuje za wszystko
24 maj 22:32
Mila: 
umiesz dokończyć? Nauczyłaś się trochę z naszą pomocą?
24 maj 22:33
natttt: umiem dokończyć trochę kapuje dzięki
24 maj 22:48