Funkcja liniowa
bezendu:
Wykaż, że jeśli funkcja f jest liniowa, to dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b zachodzi
równość
f(a+b)+f(a−b)=2f(a)
f=a(a+b)+b+a(a−b)+b
f=a2+ab+b+a2−ab+b
f=2a2+2b
24 maj 19:52
Godzio:
Niech f(x) = cx + d wtedy
f(a + b) + f(a − b) = c(a + b) + d + c(a − b) + d = 2ac + 2d = 2(c * a + d) = 2 * f(a)
24 maj 20:01
bezendu: Ok dziękuje

czyli mój zapis jest błędny ?
24 maj 20:05
Godzio:
Nie możesz mieszać literek, a i b to nie te same liczby co współczynniki funkcji liniowej
24 maj 20:06
bezendu: OK już rozumiem
24 maj 20:08