całka podwójna
;): oblicz objętość bryły ograniczonej: x2+y2=1; x2+y2=4; z=0; z=1+3x2+3y2
co do ostatniej funkcji nie jestem pewny, ale chyba takią miałem na kolowium...
mam całkę ∫∫D dxdy
zamieniam to na wsp. biegunowe
czyli mam x=rcosα
y=rsinα
j=r //jakobian
a granice całkowania:
1 ≤ r ≤ 2
0 ≤ α ≤ 2π
i liczyłem całkę podwójną z 1+3x2+3y2
powie ktoś czy w taki sposób należało to zrobić, czy inaczej?
24 maj 19:39
Vizer: W taki właśnie sposób w jaki napisałeś.
24 maj 20:22
;): wielkie dzięki
24 maj 23:14