prawdopodobieństwo
luk20: Do hurtowni przyjechało 1000 paczek tego samego produktu. Paczki zostaną rozmieszczone losowo w
trzech magazynach. Jakie prawdopodobieństwo, że któryś magazyn pozostanie pusty, gdy paczki są
ponumerowane.
24 maj 19:26
luk20: | | 2 | |
wydaje mi się, że to będzie ( |
| )1000 ale mówią mi że nie.... bo że niby coś tam trzeba |
| | 3 | |
odjąć i pomnożyć razy 3 bo są trzy możliwości...
24 maj 19:27
Mila: |Ω|=3
1000
A− Jeden magazyn zostanie pusty, a paczki rozłożone do dwóch magazynów
| | | |
|A|= | *(21000−2)=3*2*(2999−1) |
| | |
| | 3*2*(2999−1) | | 2*(2999−1) | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 31000 | | 3999 | |
24 maj 19:37
luk20: nie rozumiem czemu tak
24 maj 19:46
luk20: czemu 2
1000−2
24 maj 19:46
luk20: razy 3 to rozumiem
24 maj 19:46
Mila:
Na prostym przykładzie
3 różne sweterki (a,b,c) rozkładamy do dwóch szuflad, żadna nie może byc pusta.
Możemy to zrobić na 23=8 sposobów, wśród nich znajdze się sytuacja, gdy wszystkie sweterki są
włóżone do I szuflady lub 3 sweterki są w II szufladzie, odejmujemy te 2 sytuacje, bo chcemy
aby obie szuflady były zapełnione
[(ab),c]
[c,(ab)]
[a,(bc)]
[(bc),a]
[b,(ac)]
[(ac),b]
[ (abc),⬠]
[ ⬠,(abc) ]
24 maj 21:43
Mila:
No i cóż, jasne?,a może nie czytałeś jeszcze?
25 maj 00:04
luk20: Teraz rozumiem... Racja przecież... Wykluczamy po prostu sytuacje w których te szuflady są
puste... I tak samo w zadaniu z magazynami...
25 maj 09:31
Mila:
25 maj 15:43