matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nie moge tego ogarnac
niewidzialny:
∫((x
1,5
−x
−1,5
)
2
dx
24 maj 19:06
Janek191:
∫ ( x
1,5
− x
−1,5
)
2
dx = ∫ ( x
3
− 2*x
1,5
*x
−1,5
+ x
−3
) dx = = ∫ ( x
3
− 2 + x
−3
) dx = ∫ x
3
dx − 2 ∫ dx + ∫ x
−3
dx =
1
1
=
x
4
− 2 x −
x
−2
+ C
4
2
24 maj 23:03