POLE TRÓJKĄTA
Sarna: W trapezie ABCD , AB II CD, poprowadzono przekątne, które przecięły się w punkcie E. Pola
trójkątów ABE i BCE są odpowiednio równe 78 i 52. Oblicz pole trójkąta CDE.
24 maj 18:45
Mila:
| | CE | | 52 | | 4 | | 2 | |
1) |
| = |
| = |
| = |
| |
| | AE | | 78 | | 6 | | 3 | |
ΔCEB i ΔAEB mają tę samą wysokość, zatem stosunek pół jest równy stosunkowi długości podstaw.
2) ΔDCE∼ΔABE (cecha kkk)
odpowiednie boki są proporcjonalne
Skala podobieństwa
| | b | | CE | | 2 | |
k= |
| lub k= |
| = |
| |
| | a | | AE | | 3 | |
dokończ
24 maj 19:58