twierdzenie cosinusów
Patka: w trójkącie ABC, |AB|= 2cm, |BC|= √3/2 cm, |AC|= 1,5cm. oblicz cosinusy kątów w tym trójkącie
oraz jego pole. Proszę o rozwiązanie i o wytłumaczenie. Starałam się je zrobić, ale moje
odpowiedzi nie zgadzają się z tymi z tyłu książki
24 maj 18:30
Jolanta : jak zapisałaś | AC|2
24 maj 19:04
Patka: moze tak napisze co zrobiłam, ale nie wiem czy dobrze
do wzoru a2=b2+c2−2c*b*cosα
i po wszystkich obliczeniach wyszło mi 1/3 a w podręczniku jest odpowiedz 11/12
24 maj 21:15
Eta:
a
2=b
2+c
2−2bc*cosα po przekształceniu:
| | b2+c2−a2 | | 2,25+4−0,75 | | 5,5 | | 55 | | 11 | |
cosα= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2bc | | 6 | | 6 | | 60 | | 12 | |
24 maj 21:25
Patka: dziękuję bardzo za pomoc
24 maj 21:27
Eta:
24 maj 21:32
balas:
24 wrz 15:17
Eta:
@balas
Nie masz co robić? ........ idź umyj nogi bo ...........
24 wrz 15:20
Eta:
Jeszcze raz taki wpis i zostaniesz zablokowany !
24 wrz 15:21