Oblicz wartość wyrażenia (pierwiastki i ułamki)
mośka: Wytłumaczy mi ktoś krok po kroku dlaczego to ma tak być?
| | 2 | | 2 | | 2√3+2√7 | | 12+8√21+28 | |
( |
| + |
| )=( |
| )2= |
| |
| | √7 | | √3 | | √21 | | 21 | |
24 maj 17:45
asdf: do wspólnego mianownika
| | 1 | | 1 | | √3 | | √7 | |
2( |
| + |
| ) = 2( |
| + |
| ) = |
| | √7 | | √3 | | √7*√3 | | √3*√7 | |
| | √3 + √7 | | 2√3 + 2√7 | |
2( |
| ) = |
| |
| | √21 | | √21 | |
ale to nie jest do kwadratu..
24 maj 17:49
mośka: no właśnie, ja dlatego nie wiem jak to ma być
24 maj 18:03
wtf: że tak powiem bitch please...
24 maj 18:05
mośka: a, nie p, mój błąd, powinno być tak
| | 2 | | 2 | | 2√3+2√7 | | 12+8√21+28 | |
( |
| + |
| )2=( |
| )2= |
| |
| | √7 | | √3 | | √21 | | 21 | |
Dlaczego tak ma być? Ta druga część, bo to już rozumiem.
24 maj 18:09
mośka: Przepraszam z góry, zgubiłam w tym kwadrat, ale dalej nie rozumiem, mógłby mi ktoś wytłumaczyć
tę drugą część też? Byłabym bardzo wdzięczna.
24 maj 18:11
Dziabong: No ale czego tutaj nie rozumiesz. Do tego momentu do zrobił asdf i potem podnosisz mianownik do
kwadratu czyli 21, a w liczniku wzor skroconego mnozenia.
24 maj 18:15
dero2005:
(
2√7 +
2√3) wspólny mianownik (
√7*
√3)
| | √3*2 | | √7*2 | | 2√3+2√7 | | √21 | |
( |
| + |
| ) = |
| * |
| = |
| | √7*√3 | | √7*√3 | | √21 | | √21 | |
24 maj 18:19
mośka: aha, faktycznie, przepraszam, już wszystko rozumiem

dziękuję
24 maj 18:20
dero2005:
nie można licznika i mianownika podnieść do kwadratu bo
24 maj 18:22