równanie kwadratowe
;): Rozwiąż równanie kwadratowe
4−25x2=0
Proszę krok po kroku
24 maj 16:43
Saizou : 2
2−(5x)
2=0 i wzór a
2−b
2=(a−b)(a+b)
(2−5x)(2+5x)=0
2−5x=0 lub 2+5x=0
24 maj 16:48
;): a tutaj nie trzeb zamieniać kolejności bo najpierw powinno być wyrażenie x2
24 maj 16:54
Krzysiek : A kto powiedzial ze wielomian musi byc uporzadkowany od najwyzszej potegi?. MOze byc tak jak
tutaj napisane Poza tym napisz jakby mialo to wygladac po zamianie . Pamietaj jak
bedziesz pisal to x−y≠y−x a to dlatego ze jedna z zasad dzialan arytmetycznych mowi nam ze
odejmowanie nie jest przemienne tak jak dodawanie .
24 maj 18:03