Całka
manuel:
| | ⎧ | c dla 1≤|x|≤2, 1≤|y|≤2 | |
| f(x,y) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0 dla pozostałych (x,y) | |
| | 1 | |
Wyliczyć parametr c, ma wyjść |
| |
| | 12 | |
Obliczyłem, ale wyszedł mi zły wynik, tak zrobiłem:
∫
12∫
12 cdxdy = c∫
12(∫
12dy)dx = ∫
12 cdx = c = 1
24 maj 16:39
manuel:
24 maj 17:04
manuel:
24 maj 17:15
manuel:
24 maj 17:17
manuel:
24 maj 17:30
manuel:
24 maj 17:38
manuel:
24 maj 17:42
manuel:
24 maj 19:16
manuel:
24 maj 19:37
manuel:
24 maj 19:46
manuel:
24 maj 19:59
Godzio:
Ale co masz wyliczyć ?
24 maj 20:06
manuel: wyliczyć parametr c poprzez
∫∞∞∫∞∞ f(x,y)dxdy = 1
24 maj 20:28
manuel:
24 maj 20:35
Godzio:
| | 1 | |
A możesz dokładnie podać skąd to masz ? Z tymi danymi c na pewno nie wyjdzie |
| |
| | 12 | |
24 maj 20:39
manuel: Mogę coś podać dokładnie, tylko pytanie, co?
| | 1 | |
Zadanie pochodzi z książki Plucińskich, tam w odpowiedziach widnieje odpowiedź |
| . |
| | 12 | |
Nie wiem, czy tam jest błąd. A nie przypadkiem chodzi o |x| i |y|? Może o to chodzi?
24 maj 20:42
manuel:
∫∞∞∫∞∞f(x,y)dxdy =
= ∫∫ cdxdy = ..... −−−−− tutaj nie wiem, jaka to będzie całka
24 maj 20:43
Godzio:
1 ≤ |x| ≤ 2 ⇔ 1 ≤ x ≤ 2 lub −1 ≥ x ≥ − 2
1 ≤ |y| ≤ 2 ⇔ 1 ≤ y ≤ 2 lub −1 ≥ y ≥ − 2
| | 1 | |
Więc nawet jak się porobi wszystkie możliwe kombinacje to i tak wychodzi c = |
| |
| | 4 | |
24 maj 20:46
manuel: Jeśli tak wychodzi, to możesz napisać, jak obliczyłeś?
24 maj 20:52
manuel: będą tutaj 4 całki?
24 maj 20:53
Godzio:

∫∫
Dcdxdy gdzie D = { (x,y): 1 ≤ |x| ≤ 2 i 1 ≤ |y| ≤ 2 }
czyli
∫∫
Dcdxdy = c * (∫
12∫
12dxdy + ∫
−2−1∫
−2−1dxdy + 2∫
−2−112dxdy) = 1
| | 1 | |
c * (1 + 1 + 2) = 1 ⇒ c = |
| |
| | 4 | |
Ale głowy nie dam, że tak jest
24 maj 20:58
manuel: Okej, może jednak jest błąd w książce

Dziękuję bardzo za pomoc
24 maj 21:00