Kombinatoryka
weronika: W klasie jest 18 dziewcząt i 12 chłopców. Na ile sposobów można wybrać samorząd klasowy złożony
z przewodniczącego, sekretarza i skarbnika, jeśli:
a) przewodniczący i sekretarz nie mogą być tej samej płci,
b) przewodniczący i sekretarz muszą być tej samej płci.
Proszę o pomoc
24 maj 16:38
Janek191:
| | | | 30 ! | | 28*29*30 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 4 060 |
| | | 3 ! * 27 ! | | 6 | |
| | | | 12 | |
a) I A I = | *12 + |
| *18 = 3 024 |
| | | 2 | |
| | 3 024 | | 756 | |
P ( A ) = |
| = |
| |
| | 4 060 | | 1015 | |
| | | | | |
b) I B I = | *12 + | *18 = 3 024 |
| | | |
P( B ) = P( A)
===============
24 maj 18:01
Janek191:
Pomyłka :
| | | | | |
W a) powinno być : I A I = | *12 + | *18 = 3 024 |
| | | |
Wcisnąłem U zamiast N.
24 maj 18:17
weronika: W odpowiedziach mam że w a) powinno wyjść12096 a w b) 12264
24 maj 18:31
Janek191:
Ten wynik wydaje mi się błędny, bo jeżeli wszystkich możliwych trójek jest 4 060, to
trójek złożonych z dwóch dziewcząt i jednego chłopca lub złożonych z jednej dziewczyny
i dwóch chłopców musi być mniej niż 4 060.
24 maj 18:49
Janek191:
Ten wynik wydaje mi się błędny, bo jeżeli wszystkich możliwych trójek jest 4 060, to
trójek złożonych z dwóch dziewcząt i jednego chłopca lub złożonych z jednej dziewczyny
i dwóch chłopców musi być mniej niż 4 060.
24 maj 18:49
Janek191:
a) Chyba liczono w ten sposób:
DCD, DCC,CDC, CDD
czyli
18*12*17 + 18*12*11 + 12*18*11 + 12*18*17 = 12 096
b)
DDC, DDD,CCD,CCC
18*17*12 + 18*17*16 + 12*11*18 + 12*11*10 = 12 264
24 maj 19:01
Mila:
a) (c,d,c),(cd,d),(dcc),(dcd) zdarzenia sprzyjające
Kolejność jest uwzględniona:
|A|=12*18*11+12*18*17+18*12*11+18*12*17=
=2*(18*12*11)+2*(18*17*12)=2*2376+2*3672=4752+7344=12096
b) podobnie rozpisujemy
24 maj 19:08
Vizer: No, ale wydaje mi się, że przy wybieraniu trójki klasowej nie ma znaczenia w jakiej kolejności
będę wybierał kandydatów, więc zastosowanie kombinacji powinno dać dobry wynik.
24 maj 19:20
Mila:
Można stosować kombinacje, ale należy pamiętać, że jeśli wybrane są 2 dziewczynki to
na 2 sposoby mogą dostać funkcję np.
Zosia− przew.
Ala− sekretarz
lub
Ala− przew.
Zosia− sekretarz
24 maj 21:48
Janek191:
| | | |
Powinno być : I Ω I = | * 3 ! = 4 060 * 6 = 24 360, |
| | |
bo funkcje wśród 3 osób można przydzielić na 3 ! sposobów.
24 maj 22:47
Vizer: Eh ta kombinatoryka <3 Póki nie zobaczysz wyniku ciężko stwierdzić jakiego modelu należy użyć
24 maj 23:01