matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ekstrema funkcji
D:
Mam pewnien problem z pochodnymi w tych przypadkach: f(x,y)=x−2y+ln
√
x
2
+y
2
+2arctg(y/x) f(x,y)=xy
√
1−x
2
/a
2
−y
2
/b
2
24 maj 15:37
Mila:
1) f(x,y)=x−2y+ln
√
x
2
+y
2
+2arctg(y/x)
1
2x
1
−y
f
x
=1+
*
+2*
*(
)=
√
x
2
+y
2
2
√
x
2
+y
2
y
2
1+
x
2
x
2
x
−2y
x
2
+y
2
+x−2y
=1+
+
=
x
2
+y
2
x
2
+y
2
x
2
+y
2
1
2y
1
1
f
y
=−2+
*
+2*
*(
)=
√
x
2
+y
2
2
√
x
2
+y
2
y
2
1+
x
2
x
y
2x
=−2+
+
=
x
2
+y
2
x
2
+y
2
−2x
2
−2y
2
+2x+y
=
x
2
+y
2
25 maj 16:54