matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
KNO:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
Oblicz całkę:
xdx
∫
cos
2
x
24 maj 15:27
Janek191:
x dx
dx
∫
= ∫ x*
= x*tg x − ∫ 1*tg x =
cos
2
x
cos
2
x
= x*tg x − ( − ln I cos x I ) + C = x*tg x + ln I cos x I + C
24 maj 18:31