całka potrójna
ad: Korzystając z całki potrojnej oblicz objętość obszaru ograniczonego powierzchniami:
x2+y2=2, y=√x; y=0; z=0 z=15x
24 maj 14:27
Vizer:
Musisz spróbować narysować te krzywe w układzie współrzędnych:
1) x2 + y2 = 2 − to walec
2) y = √x − to również walec tylko chyba fachowo nazywa się parabolicznym
3) i 4) z = 0 i z= 15x − to płaszczyzny które będą ograniczały nasz obszar
24 maj 15:05
ad:

narysowałem wcześniej, wg mnie opis powinien być taki ale niekoniecznie mi to wychodzi...
w postaci jawnej:
0 < y <
√2
√2−x2 < x <
√x
0 < z < 15x
nie wiem za bardzo jak powinno to wyglądać dla wsp walcowych...
24 maj 15:24
F1: x2 + y2 = 2
Jaki walec? OKRĄG nieuku..
A jak już rozpatrujemy układ XYZ to kula
24 maj 15:28
24 maj 15:30
ad: no chyba chciałeś zablysnąć i cos Ci nie poszlo F1...
na płaszczyznie xy jest to rownanie okregu, a przesuwajac to wzdluz osi z otrzymujemy walec.
Dla przypomnienia rownanie kuli to x2+y+2+z2=R2
24 maj 15:32
ad: oczywiscie tam y
2 a nie y+2
24 maj 15:33
Vizer: F1 zastanów się jeszcze raz zanim coś napiszesz i kogoś obrazisz.
Kula odpada już na starcie bo ma "wnętrze", jak coś to sfera, ale też nie w tym zadaniu. Wzór
na sferę to (x − a)
2 + (y − b)
2 + (z − c)
2 = r
2, tutaj nie ma to zastosowania.
ad jeśli nikt inny nie napisze szybciej to zaraz Ci pomogę tylko sam muszę sobie
przypomnieć jak to się liczyło
24 maj 15:38
F1: Bardzo przepraszam, jestem po maturze
Te rzeczy będę robić dopiero na studiach bo idę na matematykę na UŁ
Pozdrawiam i proszę pamiętać o GP Monaco niedziela godz. 14
Dziękuję za napisanie równania kuli i sfery gdyż bardzo mi się to przyda
24 maj 15:40
ad: nie jestem pewien, ale dla wsp walcowych ten opis powinien tak wygladac,
0 < r < √2
π/4 < φ < π
0 < z < 15 cosφ
24 maj 15:45
ad: poprawka, 0<z<15rcosφ
24 maj 15:51
ad: albo i nie, wolfram pokazuje mi wynik −10, trzeba byloby wziąć wartość bezwzględną z tego. Mimo
wszystko nie zgadza mi się to z odpowiedziami w których mam wynik 11
24 maj 15:57
ad: pomoze ktos?
24 maj 16:17
Vizer:
Moje granice to :
0 ≤ r ≤
√2
0 ≤ z ≤ 15rcosφ
i wychodzi mi 10, nie wiem czemu ma być 11.
24 maj 16:55
wtf: mógłbyś wyjaśnić czemu φ zawiera się w granicach [0;π/4]?
24 maj 18:07
Vizer:

Na rysunku widać półproste, które wychodzą z środka układu współrzędnych i "przebijają" nasz
okrąg, półprosta, która przecina się w jednym punkcie z z dwoma krzywymi, wyznacza nam kąt φ,
| | π | |
który wynosi |
| , gdyż ta półprosta jest częścią prostej o równaniu y = x. |
| | 4 | |
24 maj 18:32
Krzysiek: To co Vizer napisałeś to nie będzie cała objętość tej bryły, został 'kawałek' pominięty na
płaszczyźnie XY dla φ≥π/4
24 maj 22:21
Vizer: Hmm faktycznie, zrobiłem to dla przykładu gdybyśmy mieli zamiast y = √x, to y = x. Możesz
napisać jakby to wyglądało?
24 maj 22:29
Vizer: Można dodać do tej objętości całkę :
∫10dx ∫√xxdy ∫15x0dz
Tylko teraz czy można policzyć tą objętość za jednym zamachem?
24 maj 22:35
24 maj 22:38
Krzysiek: A to co napisałeś to nie jest tylko ten brakujący kawałek więc objętość będzie za duża.
24 maj 22:40
Vizer: Hmm wyszło mi z tego 1
24 maj 22:41
24 maj 22:41
Krzysiek: tak dobrze napisałeś

źle popatrzyłem (myślałem że napisałeś granice całkowania dla y to 0 i
√x )
24 maj 22:42
Vizer: Widzę, że chyba nie ma sposobu na załatwienie tego jedną całką, chyba że jakoś po zmianie
granicy całkowania. Zaraz spróbuję.
24 maj 22:50
24 maj 22:53
Vizer: Już też tak samo policzyłem

Dzięki za skorygowanie tego powyższego błędu
24 maj 22:59
Krzysiek: Bez wolframa nie chciało by mi się do tego zadania zabierać
24 maj 23:02
Kamilek:

odpowiedż do zadania to 12 pierwiastek 4 st z 2, a przedzuały całkowania to 0<=x<=√2
0<=y<=√x, 0<=z<=15x
4 cze 02:35