Witam mam problem z kilkoma zadaniami. Nie radzę sobie kompletnie, mam wątpliwości czy dobrze
to obliczyłem bo podkładałem dane pod inne obliczenia. Z niektórymi zadaniami w ogóle sobie
nie radzę i nie jestem w stanie się połapać co i jak. Dodam że nigdy nie miałem z nimi
styczności.
Zad1 Deska o długości 5m oparta jest o ścianę na wysokości 4m. Ile wynosi tangens kąta, pod
jakim jest nachylona do poziomu ta deska ?
tg α = 4cmx
Obliczam "x" z twierdzenia Pitagorasa
42 + x2 = 52
x2 = 25 − 16
x2 = 9
x = √9
x = 3m
tg α = 43
Z tabelki funkcji trygonometrycznych kątów ostrych odczytuję, że α ≈ 35*
Zad2 Dla jakich argumentów funkcja k (x) = x2 − 2x + 5 jest rosnąca ?
k(x) = x2 − 2x + 5
X2 − 2x + 5 > 0
Δ = (−2)2 − 4 * 1 * 5 = 4 − 4 * 1 * 5 = 4 − 4 * 5 = 4 − 20 = −16 < 0
ϰ ∊ ℛ co to w ogóle jest i czy dobrze to zapisałem ? bo podłapałem z innego przykładu
Zad 3* Jaki wzór ma funkcja liniowa, której wykres przechodzi przez punkt A = (12 , 2) i
jest równoległy do wykresu funkcji y = − 12 x +1
Zad 4* Znajdź wzór funkcji, której wykresem jest parabola o wierzchołku W = (7,6) przechodząca
przez punkt P = (1,2)
Zad 5* Znajdź zbiór rozwiązań nierówności x2 − x − 12 ≥ 0
* Za te zadania kompletnie nie wiem jak się zabrać, próbowałem podstawiać pod różne inne
przykładowe ale nic z tego nie wychodzi.
Proszę o pomoc mądrej główki która tak jak ja lubi pomagać innym.
| −b | 2 | |||
xw= | = | =1 | ||
| 2a | 2 |
| b | 2 | |||
wzorek na współrzędna x wierzchołka to xw=− | czyli xw= | =1 | ||
| 2a | 2 |
| 1 | ||
przed x) sa takie same. więc wzorek tej drugie funkcji to y=− | x+b i wiemy, że przechodzi | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
2=− | * | +b | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
b=2 | ||
| 4 |
| 1 | 1 | |||
wzór szukanej funkcji: y=− | x+2 | |||
| 2 | 4 |
| 1 | ||
a=− | ||
| 9 |
| 1 | ||
wzór szukanej funkcji: f(x)=− | (x−7)2+6 | |
| 9 |
| −b−√Δ | −b+√Δ | |||
x1= | =−3 x2= | =4 | ||
| 2a | 2a |
Wszystko przejrzyście wyjaśnione, nawet nie zdajecie sobie sprawy jak bardzo mi
pomogliście. Za to dużo zdrówka wam życzę i niech szczęście wam dopisuje. Nie wiedziałem że są
jeszcze tacy dobrzy ludzie na tym świecie. Pozdrawiam