Jeśli ktoś może proszę o pomoc
brk: 1) Z tali 52 kart losujemy 2 razy po jednej karcie. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymamy
parę.
2) Pan Jakub ma 4 marynarki, 7 par różnych spodni i 10 rodzajów różnych koszul. Oblicz na ile
sposobów można się ubrać, jeśli zawsze zakłada marynarkę, spodnie i koszule.
24 maj 13:30
Kaja: 2. 4*7*10=280 sposobów
24 maj 13:42
Kaja: a jeśli chodzi o to pierwsze zadania to co to znaczy że mamy otrzymać parę?
24 maj 13:43
brk: dziękuje
24 maj 13:43
brk: parę kart, np. damy, asy
24 maj 13:44
Kaja: A− otrzymamy parę kart
|A|=52*3=156
Ω=52*51=2652
24 maj 13:53
brk: dlaczego "52*3" ?
24 maj 14:00
Kaja: pierwszą karte można wylosowac na 52 sposoby, a skoro to ma byc para, to druga już tylko na
trzy np. powiedzmy, że za pierwszym razem wylosowaliśmy dwójkę, no to w tych 51 zostały nam
jeszzce 3 dwójki.
24 maj 14:02
brk: Bardzo dziękuję za pomoc
24 maj 14:03
Kaja: proszę bardzo
24 maj 14:05