zagubiony: O dwóch niezerowych wektorach u i v wiadomo ,że Iu+vI=u+v oraz IvI=2IuI.
Czy może zachodzić równość u=−1/2v? odpowiedź uzasadnij.
wiem, że nie. ale jak to uzasadnić?
24 maj 12:32
pigor: ... , a więc po kolei np. tak : z założenia u
→,v
→≠0
→ , czyli u,v − wektory niezerowe, to
formalnie rzecz ujmując z własności wartości bezwzględnej :
|u+v|=u+v i |v|=2|u| ⇒ (u+v= −u−v lub u+v= u+v) i (v= −2u lub v= 2u) ⇒
⇒ (2u+2v=0 i v=−2u) lub (2u+2v=0 i v=2u) lub (0=0 i v=−2u) lub (0=0 i v=2u) ⇒
⇒ (v=−u i v=−2u)
lub (v=−u i v=2u)
lub v=−2u
lub v=2u ⇒
⇒ ∅
lub ∅
lub −
12v=u
lub 12v=u ⇔
u= −12v ,
a więc
tak , może zachodzić teza − równość w pytaniu zadania . ...
24 maj 13:15
pigor: hmm, ..piszesz, że nie , a ja sformalizowałem dowód i wyszło mi jak mi wyszło . ...
24 maj 13:16
pigor: ... , ale być może złe wnioski wyciągnąłem w pewnym kroku ,
24 maj 13:17
Nienor: Jeżeli te || oznaczają moduł, długość wektora, to jakim cudem może ona być równa wektorowi

np. niech
m=[2,3]
|
m|=
√4+9=
√13≠[2,3]=
m
24 maj 13:33
AC: Zagubiony jest faktycznie zagubiony, bo nie potrafi poprawnie zapisać treści.
|u + v| = |u| + |v| oraz |v| = 2 *|u|
|u + v| = √(u + v)2 = √u2 + v2 + 2|u||v|cosφ=
=√u2 + 4u2 + 4|u|2cosφ= |u|√5 + 4cosφ = 3|u| ⇒ φ = 0o
Czyli v = 2 *u
nie może zachodzić v = − 2*u, bo wtedy φ = 180o
24 maj 14:43