Oblicz
Joasiak11234: Bok rombu ma długość 10cm, a dłuższa przekątna ma długość 16cm. Oblicz pole oraz długość
wysokości tego rombu
23 maj 23:00
Jolanta : co wiesz o przekatnych w rombie ?
23 maj 23:28
Janek191:
a = 10 cm
e = 16 cm
f = ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−
P = ? h = ?
Z tw. Pitagorasa mamy
czyli
f = 12
−−−−−−−−
Pole
P = 0,5 e*f = 0,5*16*12 = 96
lub
| | P | | 96 | |
P = a*h ⇒ h = |
| = |
| = 9,6 |
| | a | | 10 | |
Odp. P = 96 cm
2, h = 9,6 cm.
=========================
24 maj 08:47
Krzysiek : Czyli tak. Rysunku nie umie narysowac. O przekatnych nic nie wie , nie wie o co chodzi w
zadaniu . Ale gotowca ma .
Tak tez moze byc
24 maj 11:55