twierdzenie talesa
edyta: prosze opiszcie mi jak sie robi takie zad. .. jestem bezradna... dany jest odcinek długości a
podziel ten odcinek w stosunku :
a ) 1: √2
b) √3−√2
2. dane są odcinki o długościach a,b,c . Skonstruuj odcinek któego długość x wynosi
2√3ac
x= −−−−−−−−−−−−−−
b
23 maj 22:42
Eta:

1 a)
b) popraw treść
2/ za chwilkę Ci narysuję
23 maj 23:35
Eta:
| | 2√3ac | | a | | 2√3c | |
x= |
| ⇒ |
| = |
| |
| | b | | b | | x | |
23 maj 23:46
Eta:

O kurczę ... źle przekształciłam

powinno być
| | b | | 2√3c | |
|
| = |
| ..... poprawiam rys 2 |
| | a | | x | |
24 maj 00:00