Funkcja trygonometyrczna
Ona_18: Wiedząc, że ctg α=√2 i a∊ I ćwiartki, oblicz wartości pozstałych funkcji trygonometrycznych
kąta α
19 wrz 14:48
nalepek:
ctgα=
√2
tgα=
1p2}
{sin
2α+cos
2α=1
{sin
2α+cos
2α=1
cosα=
√2sinα
sin
2α+(
√2sinα)
2=1
sin
2α+2sin
2α=1
3sin
2α=1 /:3
sin
2α=
13
sinα=
1√3 =
√33
cosα=
√2*
√33 =
√63
19 wrz 17:11
Eta:
| | 1 | | 1 | | √2 | |
ctgα= √2 to tgα= |
| = |
| = |
|
|
| | ctgα | | √2 | | 2 | |
to: cosα=
√2*sinα => cos
2α=2sin
2α
więc: sin
2α + 2sin
2α= 1 => 3sin
2α=1
| | 1 | | 1 | |
to sin2α= 13 => sinα= |
| ........lub sinα= − |
|
|
| | √3 | | √3 | |
| | √3 | | √3 | |
więc sinα= |
| .......lub sinα= − |
|
|
| | 3 | | 3 | |
| | √3 | | √6 | | √6 | |
to cosα= √2* |
| = |
| .....lub cosα= − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
19 wrz 21:28