funkcja
aniusia:: funkcja f okreslona jest wzorem f(x)=5x−1/x+2
a) znajdz miejsce zerowe funkcji
b) wyznacz te argumenty dla ktorych funkcja przyjmuje wartosc nie wieksze niz 5
c) sprawdz czy punkt p=(√2−1;16−11√2) nalezy do wykresu funkcji f
23 maj 21:27
Krzysiek : | | 5x−1 | |
Zapiszmy ta funkcje tak y= |
| |
| | x+2 | |
a) 5x−1=0 to x=...policz przy zalozenie ze x nie rowna sie −2
| | 5x−1 | |
b) rozwiaz nierownosc |
| < =5 |
| | x+2 | |
| | 5(√2−1)−1 | |
c) 16−11√2= |
| jesli sie rowna to spelnia a jesli nie no to nie spelnia |
| | √2−1+2 | |
23 maj 21:37
aniusia:: czyli 5x−1=0 czyli 5x=1 czyli x=0.2
w punkcie a
23 maj 21:51
Krzysiek : | | A | |
Miejsca zerowe jesli mamy taka postac |
| liczymy z A gdyz jesli nie mozemy dzielic |
| | B | |
przez 0 (niedozwolone dzialanie ) to kiedy taki ulamek =0 . NO wtedy gdy licznik czyli A=0 .
Natomiast dziedzine wyznaczamy z mianownika czyli zB i B≠0
23 maj 23:06
Krzysiek : np c) . policzmy prawa strone rownania
| 5√2−5−1 | | 5√2−6 | | √2−1 | |
| = |
| * |
| =U{(5√2−6)*(√2− |
| √2+1 | | √2+1 | | √2−1 | |
1)}{2−1}=10−5
√2−6
√2+6=16−11
√2 czyli prawa = lewej .Wniosek .Punkt nalezy do wykresu.
23 maj 23:32
aniusia:: a w punkcie a to co napisalam bedzie dobrze
24 maj 20:43
Krzysiek : tak. Dobrze .
24 maj 22:18
Krzysiek : | | 5x−1 | | 5x−1 | |
Natomiast punkt b) Zalozenie x≠−2 i |
| ≤5 to |
| −5≤0 to |
| | x+2 | | x+2 | |
| | 5x−1−5(x+2) | | 5x−1−5x−10 | | −11 | |
|
| ≤0 to |
| ≤0 to |
| ≤0 to −11(x+2)≤0 to −11x−22≤0 to |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
−11x≤22 to x≥−2 ale x nie moze sie rownac −2 wiec argumenty dla ktorych funkcja przyjmuje
wartosc nie wieksza niz 5 naleza do przedzialu x∊(−2,∞)
24 maj 22:57