nie daje rady
marek: Korzystając z zasady włączeń i wyłączeń, określ ile liczb naturalnych mniejszych lub
równych 240 jest niepodzielnych ani przez 3 ani przez 5 ani przez 7.
23 maj 21:22
Nienor: Liczb podzielnych przez 3, mniejszych od 240 jest:
an=3n=240 ⇒ n=80
przez 5
an=5n=240 ⇒ n=48
przez 7
an=7n=238 ⇒ n=34
Licz podzielnych przez 3 i 5 jest (obie są pierwsze)
an=15n=240 ⇒ n=16
przez 3 i 7
an=21n=231 ⇒ n=11
przez 7 i 5
an=35n=210 ⇒ n=6
Suma=80+48+34−16−11−6=129
240−129=111 − liczb nie jest podzielnych ani przez 3, ani 5, ani 7.
23 maj 21:33
marek: dziękuję bardzo
23 maj 21:48