FUNKCJA
aniusia:: funkcja f okreslona jest wzorem f(x)=5x−6/2x−3
a) wyznacz dziedzine
b)znajdz argument dla którego funkcja f przyjmuje wartosc 3
c) znajdz punkt przecieica wykresu funkcji f z osia OY
23 maj 21:11
aniusia:: DZIEDZINE JUZ WYZNACZYŁAM TYLKO NIEIWEM JAK DALEJ ZROBIC
23 maj 21:12
Emma: b) za x podstaw 3
c) za y podstaw 0
23 maj 21:21
aniusia:: ale jak za y jesli w funkcji nie ma y
23 maj 21:29
Emma: f(x) możesz zapisać inaczej y
23 maj 21:36
aniusia:: dobrze podstawilam i teraz z x na jedna strone a bez x na druga tak
23 maj 21:55
Emma: jaką masz dziedzinę?
23 maj 22:08
aniusia:: D=R\{1/5}
23 maj 22:11
Emma: to co jest w mianowniku ma być różne od zera i takie równanie rozwiąż
23 maj 22:13
Krzysiek : Aniu. NIe mozesz
w punkcie b podstawic za x=3 bo masz obliczyc wlasnie ten x czyli argument dla ktorego
wartosc funkcji czyli nasze y we wzorze funkcji =3 czyli jesli nasza funkcja ma postac
| | 5x−6 | |
y= |
| to musisz do tego wzoru podstawic za y=3 i wyliczyc x |
| | 2x−3 | |
| | 5x−6 | |
czyli bedzie 3= |
| i przy zalozeniu ze 2x−3 nie rowna sie 0 to x nierowna sie |
| | 2x−3 | |
...policz
wylicz z tego rownania x i podaj wynik.
23 maj 22:14
aniusia:: CZYLI (5x−6)(2x−3) ≥0 to jest to rownanie
23 maj 22:17
aniusia:: czyli rownanie do mianownika bedzie takie 3=2x−3 nastepnie przerzucam tak i bedzie 2x=−3−3 tak
23 maj 22:23
Krzysiek :
Nie Aniu . To co napisalas to jest nierownosc . . Ma byc rownosc bo wartosc funkcji musi byc
rowna 3 . a nie pisze tam ze ma byc mniejsza lub rowna 3 lub wieksza lub rowna 3. tylko
=3 .
| | 5x−6 | |
Rownanie CI napisalem jest takie 3= |
| przy zalozeniu ze x nie rowna sie 1,5 |
| | 2x−3 | |
(nawisem mowiac dziedzina tego wyrazenia D=R\{1,5} to
3(2x−3)=5x−6 to 6x−9=5x−6 i teraz x na lewo a wisdome na prawo i wylicz x
23 maj 22:30
aniusia:: wyszlo mi ze x=3
23 maj 22:34
Krzysiek : TO jest rownanie wymierne i akurynie tutaj mozesz to rownanie rozwiazac metoda n krzyz .
| | A | | C | |
Jesli masz taka postac rownania |
| = |
| gdzie Bi D nie rowna sie 0 to robimy tak |
| | B | | D | |
| | A | |
A*D=B*C zobacz z epomnozylem na krzyz . Choc tu mamy tylko 3 to zeby bylo |
| to ta 3 |
| | B | |
| | 3 | |
mozemy zapisac jako |
| =U{5x−6}{2x−3 i zobacz dostaniemy 3(2x−3)=(5x−6)*1 to |
| | 1 | |
3(2x−3)=5x−6
czy teraz juz jest jasne
23 maj 22:38
aniusia:: czyli dobrze mi teraz wyszlo tak
23 maj 22:40
aniusia:: dobrze a to c to jak rozwiazac
23 maj 22:49
Krzysiek : DObrze. NO to dla sprawdzenia podstaw ta 3 za x do wzoru i zobacz czy wyjdzie 3
NO to teraz punkt c) wyznaczyc punkt przeciecia wykresu z osia OY
Wiemy ze punkt ma 2 wspolrzedne . wspolrzedna x
owa i wspolrzedna y
owa. i one sa zapisane
wlasnie w takiej kolejnosci np zapis A(2,3) oznacza ze punkt A ma wspolredna x=2 i y=3)
NO to teraz narusuj sobie uklad wspolrzdnych i zaznacz na osi OX punkt noA (3,0) ,B 5,0) C (
,2,0)
Widzisz ze wspolrzedna y
owa jest rowna 0 . czyli na osi Ox punkt ma wsporzedne (x
owa ,0)
Teraz zaznacz sobie punkty na osi oY (jakie kolwiek byleby na osi OY. ) Co zawazylas .
Powinnas zauwzyc to ze wspolrzedna x
owa punktu rowna sie 0
TO jesli tak jest ze wspolrzedna x
owa =0 przy przecieciue sie z sia OY to za x podstaw 0 do
| | 5*0−6 | |
wazoru i wylicz y czyli y= |
| to y=......policz |
| | 2*0−3 | |
23 maj 22:55
Krzysiek : Wiesz ja pisze duzo i wolnao wiec troche czasu zejdzie gdy wpis pojawi sie na forum
23 maj 23:00
aniusia:: wyszlo mi −6/−3
23 maj 23:04
aniusia:: spokojnie jewstem ci wdzieczna ze mi pomagasz to ja przepraszam ze jestem malo kumata
23 maj 23:05
Krzysiek : Ja wyzej napisalem ze punkt ma 2 wspolrzedne wiec punkt przeciecia z osia OY oznaczmy go np
| | −6 | |
A ma wspolrzene x=0 i y=2 no bo |
| =2 czyli A(0,2) . czesc i powodzenia  |
| | −3 | |
23 maj 23:12