Wyznacz zbiór wartości f(x)=x^4-4x^2+3
Madzik: Wyznacz zbiór wartości f(x)=x4−4x2+3
x2=t t≥0
f(x)=t2−4t+3
i co dalej, jak wyznaczyc zbiór?
23 maj 21:08
Madzik: Pomoże ktoś?
23 maj 21:43
Nienor:

ZbWf(x)=[−1,+∞]
23 maj 21:49
PuRXUTM: f(x)=x4−4x2+3
x2=t
f(t)=t2−4t+3=(t−1)(t−3)
narysuj sobie wykres funkcji f(t) widać jasno że najmniejszą wartość f(t) przyjmuje dla t=2
więc podstawiamy za t=2 czyli x2=2 (podstawiamy do wzoru f(x)=x4−4x2+3 )
y=22−4*2+3=−1 to jest najmniejsza wartość
możesz sobie po kolei podstawiać kolejne x do wzoru f(x)=x4−4x2+3 i zobaczysz że ciągle
wartość będzie rosła aż do +∞
Czyli Zw=<−1;+∞)
23 maj 21:53
pigor: ..., np. tak :
f(x)=x
4−4x
2+3=x
4−4x
2+4−1= (x
2−2)
2−1, stąd y ≥−1 ⇔
y∊[−1;+∞) . ...
23 maj 22:01