matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
W
s:
2
dana jest funkcja zapisana wzorem y=
−2
x+5
a). podaj dziedzine i zbiór wartości tej funkcji. b).oblicz miejsca zarowe tej funkcji. c). dla jakiego argumentu wartość funkcji jest równa −5.
23 maj 21:05
Janek191:
2
y =
− 2
x + 5
a) D = R \ { − 5} ZW = R \ { − 2} −−−−−−−−−−−−− b)
2
f(x) = 0 ⇔
− 2 = 0 ⇔ x + 5 = 1 ⇔ x = − 4
x + 5
x = − 4 <−− miejsce zerowe danej funkcji −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− c)
2
− 2 = − 5
x + 5
2
= − 3
x + 5
2 = − 3*( x + 5) = − 3 x − 15 3 x = − 15 − 2 = − 17 / : 3 Odp.
17
2
x = −
= − 5
3
3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
24 maj 11:01