matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole obszaru
Ania:
Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi : y≥3x
2
+6x i y≤9
23 maj 20:37
Vizer:
3x
2
+ 6x = 9 x
2
+ 2x − 3 = 0 x
2
− x + 3x − 3 = 0 x(x − 1) + 3(x − 1) = 0 (x + 3)(x − 1) = 0 x = −3 v x = 1 ∫
1
−3
(9 − 3x
2
−6x) dx = ...
23 maj 20:46
Ania:
Dziękuję
23 maj 20:57