Wyznacz wartości parametrów, dla których poddane niżej funkcje są ciągłe w zbior
Ania: Wyznacz wartości parametrów, dla których poddane niżej funkcje są ciągłe w zbiorze liczb
rzeczywistych:
f(x)= x3 dla x<−1 ,
ax + b dla −1≤x<1 ,
x2+2 dla x≤1
23 maj 20:35
Nienor: −a+b=−1 i a+b=3
23 maj 20:37
Ania: Możesz napisać jak to zrobiłeś?
23 maj 20:45
Nienor: Żeby funkcja była ciągła jej wykres nie może mieć "dziur". Czyli tam, gdzie kończy się jeden
przedział, musi zaczynać się drugi.
pierwszy przedział kończy się na (−1,−1), kółeczko otwarte, więc drugi też musi się zacząć w
tym samym punkcie, podstawiam do y=ax+b punkt (−1,−1) i mam pierwsze równanie. Z drugim to
samo.
23 maj 20:50
Ania: Dziękuję Ci
23 maj 20:50
Nienor: Już rozumiesz
23 maj 20:53
Ania: Rozjaśniło mi się
23 maj 20:55
Nienor: Ok. To dobrze, bo strasznie poplątanie to napisałam
23 maj 21:02
Ania: Jak mi ktoś hasło rzuci to załapię a Ciebie zrozumiałam
23 maj 21:03
Nienor: Uff, czyli nie jest ze mną tak źle
23 maj 21:08