Monotoniczność funkcji
Ania: Jestem na pierwszym roku studiów i mam wykonać takie zadanie:
1. Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji: f(x)=x2−3x+4/x−3
Czy mogę to obliczyć jako ekstremum lokalne? I jak to wykonać?
23 maj 20:28
PW: Ustalić dziedzinę. Policzyć pochodną. Skorzystać z twierdzenia o monotoniczności funkcji
różniczkowalnej (czy jak je tam nazwaliście). Innymi słowy zbadać, na jakich przedziałach
pochodna jest dodatnia, a na jakich ujemna.
Ekstremów nie kazali wyznaczać, to nie mówić o tym.
23 maj 21:00
Ania: Mógłbyś z tego pochodną obliczyć? Bo mnie nie chce coś wyjść
23 maj 21:04
PW: | | (2x−3)•(x−3) − (x2−3x+4)•1 | | x2−6x+5 | | (x−5)(x−1) | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| |
| | (x−3)2 | | (x−3)2 | | (x−3)2 | |
f'(x)>0 ⇔(x−5)(x−1)>0∧x≠3
23 maj 21:23