Zadanie
Ona_18: Boki trójkąta zawierają się w prostych o równaniach:
x−1=0
2x+3y−8=0
a) Wyznacz współrzędne wierzchołków tego trójkąta
b) Oblicz pole tego trójkąta
c) Podaj równanie wysokości poprowadzonej do najdłuższego boku tego trójkąta.
nalepek:
x=−1
Wierzchołki wyznaczasz w ten sposób, że robisz 3 układy równań 2 równań i wyznaczasz z nich
punkty.
Zaczynamy:
{x=−1
x=−1
y=3
13
A=(−1;3
13)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
{x=−1
y=−6
23
B=(−1;−6
23)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x=4
y=0
C=(4;0)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
A=(−1;3
13)
B=(−1;−6
23)
C=(4;0)
| |(xB−xA)(yc−ya)−(yB−ya)(xC−xA)| | |
PΔ= |
| |
| 2 | |
| |(−1+1)(0−103)−(−203−103)(4+1)| | |
PΔ= |
| |
| 2 | |
P
Δ=25
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c) musimy teraz obliczyć który bok jest najdłuższy (można w sumei narysować, ale nie wiem czy
byloby to widoczne, i i tak mi sie nie chce

)
|AB|=
√(xB−xA)2+(yB−yA)2
|AB|=
√(−1+1)2+(−203−103)2
|AB|=
√(−10)2
|AB|=100
|BC|=
√(xC−xB)2+(yC−yB)2
|BC|=
√(4+1)2+(203)2
|BC|=
√25+4009
|BC|=
√6259
|BC|=
253
|AC|=
√(xC−xA)2+(yC−yA)2
|AC|=
√(4+1)2+(−103)2
|AC|=
√25+1009
|AC|=
√3259
|AC|=
5√133
czyli wiemy, że bok |AB| jest najdłuższy, teraz wystarczy tylko napisać równanie wysokości

bok |AB| ma równanie x=−1
wysokośc jest prostopadła, wiec rownanie będzie postaci
y=a
gdzie "a" jest punktem y wierzchołka C
więc:
y=0
chyba nie ma nigdzie chochlika ?;>
nalepek: | |(xB−xA)(yC−yA)−(yB−yA)(xC−xA)| | |
PΔ= |
| |
| 2 | |
| |(1−1)(−2)−(−4−1)(4−2)| | |
PΔ= |
| |
| 2 | |
P
Δ=5
|AB|=
√(xB−xA)2+(yB−yA)2
|AB|=
√(1−1)2+(−4−1)2
|AB|=5
|BC|=
√(xC−xB)2+(yC−yB)2
|BC|=
√(4−1)2+42
|BC|=
√9+16
|BC|=5
|AC|=
√(xC−xA)2+(yC−yA)2
|AC|=
√(4−1)2+(−2)2
|AC|=
√9+4
|AC|=
√13
najdłuższe są 2 boki (?)
cholera nie wiem czy znów dobrze

|AB| i |BC|
równanie wysokości prowadzonej do boku |AB| tak czy siak będzie
y=0