matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka nieoznaczona
hmm...:
1
Hej
Mam problem z taką całką ∫
. Nie mam na nią pomysłu. Pomoże ktoś?
x
2
(x+1)
23 maj 20:19
Nienor:
1
A
Bx+C
=
+
x
2
(x+1)
x+1
x
2
1=Ax
2
+(Bx+C)(x+1)=Ax
2
+Bx
2
+Cx+Bx+C 1=(A+B)x
2
+(B+C)x+C
⎧
A+B=0
⎨
B+C=0
⎩
C=1
⎧
A=1
⎨
B=−1
⎩
C=1
1
x−1
I=∫(
−
)dx
x+1
x
2
23 maj 20:25