Pomocy :)
Ajtek:
Witam,
znajoma podrzuciła mi kilka zadań, abym Jej pomógł rozwiązać. Niestety nie mam aż takiej
wielkiej wiedzy. Proszę Was o pomoc, z wyjaśnieniami dotyczącymi co i jak

.
Dana jest funkcja:
| | x2+3xy | |
f(x,y)= |
| lub g(x,y)=√3x2+3y |
| | y | |
oraz dwa punkty S(0;3) i Q(3;3). Dla danej funkcji wyznacz i narysuj:
a) Dziedzinę funkcji;
b) Izokwanty przechodz¡ce przez punkty S i Q.
c) Gradienty punktach S i Q.
d) Czy i który z tych punktów jest punktem stacjonarnym funkcji. Uza−
sadnij odpowiedź.
Mam nadzieję, iż zainteresowana pojawi się w tym wątku niebawem

.
23 maj 20:08
Godzio:
Zrobię dla f(x,y)
Dziedzina, Płaszczyzna R
2 bez prostej y = 0
Gradient:
| df | |
| = ... |S = a (za x i y wstawiasz współrzędne S) |
| dx | |
Gradient = (a,b) analogicznie dla Q
Punk stacjonarny to taki, dla którego pierwsze pochodne się zerują
Rozwiązać ten układ i sprawdzić czy rozwiązaniem jest jeden z punktów S lub Q
Co to izokwant to niestety nie wiem
23 maj 20:17
Nienor: 1.Dziedzinę się liczyczy normalnie, tzn. dla pierwszej funkcji x∊ℛ i y∊ℛ\{0}. Dla drugiej:
3x
2+3y≥0
x
2≥−y
y≥−x
2
| | 1 | | 3x+3xy+x2 | |
3. gradf(x,y)=( |
| (2x+3y), |
| )
|
| | y | | y2 | |
| | 3x | | 3 | |
gradg(x,y)=( |
| , |
| )
|
| | √3x2+3y | | 2√3x2+3y | |
Podstawić punkty i gotowe.
23 maj 20:20
Ajtek:
Cześć
Godzio 
.
Dzięki za szybką odpowiedź

. No właśnie, to jest zadanie z matmy, I rok kierunek logistyka.
Ja też nie wiem. Powiedz jeszcze proszę co oznacza ...|
S jeśli możesz.
23 maj 20:20
Godzio:
To oznacza właśnie to co napisałem w nawiasie, po obliczeniu pochodnej wstawiamy współrzędne
punktu S, symbolicznie się to oznacza |S
23 maj 20:22
Ajtek:
Za chwile wejdzie zaineresowana, to będzie zadawała pytania.
Dzieki
Nienor za pomoc

.
23 maj 20:22
Nienor: No problem

Właśnie udaję, że nie umiem gradientów, roatcji i itp. i się ich ostro uczę na matematykę
23 maj 20:26
Ajtek:

Jak poświęcisz chwil kilka mojej znajomej jeszcze, to będę bardzo wdzięczny.
23 maj 20:29
Nienor: Jak będę wiedziała, nie ma sprawy
23 maj 20:30
Ajtek:
Coś Urocza się nie kwapi aby wejść, a dzwoniłem do Niej z 10 minut temu

.
23 maj 20:32
Nienor: Urocze tak mają
23 maj 20:35
Ajtek:
Wiesz, To jest Jej problem. Poprosiła mnie o pomoc, to ją dostała dzięki Waszej pomocy. Nie
będzie wiedziałą jak dalej zrobić, no cóż...
A pytać tutaj może przecież

.
23 maj 20:37
Nika1410: dobra, dobra, już jestem, paniki zasiałeś Artur. Jeśli chodzi o d, to jest to to takie gotyckie
dziwne d?
23 maj 20:43
Ajtek:
O co chodzi, bo nie rozumiem pytania

.
23 maj 20:51
Nienor: Tak, to są pochodne cząstkowe, już masz je policzone swoją drogą.
23 maj 20:53
Vizer: Tak to jest ta dziwna szóstka : ∂
23 maj 20:53
Nienor: Vizer a skąd to wytrzasnąłeś tutaj
23 maj 20:55
Vizer:
Jakub niestety nie dodał tego, ale można wpisać w kodzie to : & #8706 (pisane razem)
23 maj 20:56
Nienor: Aha, dobrze wiedzieć

A tak w ogóle skąd masz takie informacje
23 maj 21:07
23 maj 21:12
Mateusz:
znajomosc HTML
23 maj 21:13
Nienor: Chyba nie muszę mówić, że moja jest nikła, niestety.
23 maj 21:19
Mateusz: Tyle ze tak naprawde nie musisz go znac masz tabele znaczków wraz z ich kodami

jedyne co to
trzeba znac metode copy−paste
23 maj 21:24
Nienor: hmm... to dobrze, to już umiem
23 maj 21:27
Nika1410: właśnie o to mi chodziło

!
23 maj 22:25
Ajtek:
NIe pokazuj języka, bo to nieładnie
23 maj 22:27