matematykaszkolna.pl
Pomocy :) Ajtek: Witam, znajoma podrzuciła mi kilka zadań, abym Jej pomógł rozwiązać. Niestety nie mam aż takiej wielkiej wiedzy. Proszę Was o pomoc, z wyjaśnieniami dotyczącymi co i jak emotka. Dana jest funkcja:
 x2+3xy 
f(x,y)=

lub g(x,y)=3x2+3y
 y 
oraz dwa punkty S(0;3) i Q(3;3). Dla danej funkcji wyznacz i narysuj: a) Dziedzinę funkcji; b) Izokwanty przechodz¡ce przez punkty S i Q. c) Gradienty punktach S i Q. d) Czy i który z tych punktów jest punktem stacjonarnym funkcji. Uza− sadnij odpowiedź. Mam nadzieję, iż zainteresowana pojawi się w tym wątku niebawem emotka.
23 maj 20:08
Godzio: Zrobię dla f(x,y) Dziedzina, Płaszczyzna R2 bez prostej y = 0 Gradient:
df 

= ... |S = a (za x i y wstawiasz współrzędne S)
dx 
df 

= ... |S = b
dy 
Gradient = (a,b) analogicznie dla Q Punk stacjonarny to taki, dla którego pierwsze pochodne się zerują
df 

= 0
dx 
df 

= 0
dy 
Rozwiązać ten układ i sprawdzić czy rozwiązaniem jest jeden z punktów S lub Q Co to izokwant to niestety nie wiem
23 maj 20:17
Nienor: 1.Dziedzinę się liczyczy normalnie, tzn. dla pierwszej funkcji x∊ℛ i y∊ℛ\{0}. Dla drugiej: 3x2+3y≥0 x2≥−y y≥−x2
 1 3x+3xy+x2 
3. gradf(x,y)=(

(2x+3y),

)
 y y2 
 3x 3 
gradg(x,y)=(

,

)
 3x2+3y 23x2+3y 
Podstawić punkty i gotowe.
23 maj 20:20
Ajtek: Cześć Godzio emotka. Dzięki za szybką odpowiedź emotka. No właśnie, to jest zadanie z matmy, I rok kierunek logistyka. Ja też nie wiem. Powiedz jeszcze proszę co oznacza ...|S jeśli możesz.
23 maj 20:20
Godzio: To oznacza właśnie to co napisałem w nawiasie, po obliczeniu pochodnej wstawiamy współrzędne punktu S, symbolicznie się to oznacza |S
23 maj 20:22
Ajtek: Za chwile wejdzie zaineresowana, to będzie zadawała pytania. Dzieki Nienor za pomoc emotka.
23 maj 20:22
Nienor: No problem emotka Właśnie udaję, że nie umiem gradientów, roatcji i itp. i się ich ostro uczę na matematykę
23 maj 20:26
Ajtek: Jak poświęcisz chwil kilka mojej znajomej jeszcze, to będę bardzo wdzięczny.
23 maj 20:29
Nienor: Jak będę wiedziała, nie ma sprawy
23 maj 20:30
Ajtek: Coś Urocza się nie kwapi aby wejść, a dzwoniłem do Niej z 10 minut temu .
23 maj 20:32
Nienor: Urocze tak mają
23 maj 20:35
Ajtek: Wiesz, To jest Jej problem. Poprosiła mnie o pomoc, to ją dostała dzięki Waszej pomocy. Nie będzie wiedziałą jak dalej zrobić, no cóż... A pytać tutaj może przecież emotka.
23 maj 20:37
Nika1410: dobra, dobra, już jestem, paniki zasiałeś Artur. Jeśli chodzi o d, to jest to to takie gotyckie dziwne d?
23 maj 20:43
Ajtek: O co chodzi, bo nie rozumiem pytania emotka.
23 maj 20:51
Nienor: Tak, to są pochodne cząstkowe, już masz je policzone swoją drogą.
23 maj 20:53
Vizer: Tak to jest ta dziwna szóstka : ∂
23 maj 20:53
Nienor: Vizer a skąd to wytrzasnąłeś tutaj
23 maj 20:55
Vizer: Jakub niestety nie dodał tego, ale można wpisać w kodzie to : & #8706 (pisane razem)
23 maj 20:56
Nienor: Aha, dobrze wiedzieć emotka A tak w ogóle skąd masz takie informacje
23 maj 21:07
Vizer: Np. tutaj : http://taat.pl/narzedzia/utf-8/ (symbole matematyczne chyba są najbardziej interesujące)
23 maj 21:12
Mateusz: znajomosc HTML
23 maj 21:13
Nienor: Chyba nie muszę mówić, że moja jest nikła, niestety.
23 maj 21:19
Mateusz: Tyle ze tak naprawde nie musisz go znac masz tabele znaczków wraz z ich kodami emotka jedyne co to trzeba znac metode copy−paste emotka
23 maj 21:24
Nienor: hmm... to dobrze, to już umiem
23 maj 21:27
Nika1410: właśnie o to mi chodziło!
23 maj 22:25
Ajtek: NIe pokazuj języka, bo to nieładnie
23 maj 22:27