Równania kwadratowe
;): Rozwiąż równanie
2x2−6x=0
23 maj 19:28
Mickas: pomagam
23 maj 19:31
Mickas: 2x(x−3)=0 Δ=36
| | 6−√36 | | 6−6 | |
x=0 lub x=3 x1= |
| = |
| =0 |
| | 4 | | 4 | |
23 maj 19:33
Mickas: sorry błąd z szybkości x2=3
23 maj 19:34
;): a dlaczego x= 0 lub 3
23 maj 19:38
Mickas: x1=0 i x2=3 teraz dobrze
23 maj 19:39
;): a skad to się wzięło?
23 maj 19:40
Saizou : łatwiej wyciągnąć x przed nawias
2x2−6x=0
x(2x−6)=0 jest to postać iloczynowa, zatem przyrównujemy każdy czynnik do zera
x=0 lub 2x−6=0
x=3
23 maj 19:41
Eta:
23 maj 19:43
;): Dzięki
23 maj 19:46