uzasadnienie h = p{{a*b}{c*d}
67543: Jak uzasadnić, iż kwadrat wysokości poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego jest równy
iloczynowi długości odcinków, na które dzieli przyprostokątną?
19 wrz 14:11
67543: jak to rozwiązać?
19 wrz 17:53
AS: Wykorzystaj własność,że wysokość podzieliła cały trójkąt
na dwa mniejsze podobne a więc o pewnych bokach proporcjonalnych.
19 wrz 18:07
Eta:

Zgodnie z "instrukcją" podaną przez
AS 
i z moim rysunkiem:
ΔADC ~ ΔDBC
to
h2 = x*y gdzie x+y = IABI
c.b.d.o.
20 wrz 01:29