czworokąty
Olga:

Hej

Mam pytanko do tego zadania : Romb ma obwód równy 40cm a jedna z przyprostokątnych ma
długość 12 cm. Oblicz pole tego rombu.
Wiem że a = 10 cm
d
1= 12 cm
Czy moge z tw. Pitagorasa obliczyć drugą przekątną i wyliczyć pole ze wzoru P =
d1 * d22
Bo nie jestem pewna.
23 maj 19:13
Olga:
23 maj 19:22
agulka: W rombie przekątne przecinają się pod kątem prostym i dzielą się dokładnie na połowę więc:
23 maj 19:27
agulka: Wzór na pole jest ok. Mnie przekątna d2 wyszła 16, a pole 96
23 maj 19:33
Olga: jak wyszło Ci 16 agulka ?
(d12)2 + (d222 = a2
62 + d24 = 102
d24 = 100 − 36
d24 = 64 / : 4
d2= 16 / √
d = 4
23 maj 19:49
23 maj 19:52
Olga: ooo faktycznie podzieliłam zamiast pomnożyć .
Dziękuje Ci bardzo
23 maj 19:54