Liczby x, y, -9 tworzą ciąg geometryczny ...
TajemniczeM: Liczby x, y, −9 tworzą ciąg geometryczny, zaś x,y,7 tworzą ciąg arytmetyczny. Znajdź liczby x i
y.
Prosze o pomoc. Dzieki.
23 maj 18:59
Nienor: Zauważ, że dla ciągu aryt. 2an=an+1+an−1, a dla ciągu geom. (an)2=an+1an−1
I masz układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi.
23 maj 19:04
TajemniczeM: A pokazał byś i to jak obliczyć ? Jutro mam Pisac z tego a mało rozumiem ^^
Przepraszam za kłopoty.
23 maj 19:09
agulka: (x,y,−9)−ciąg geometryczny
(x,y,7)−ciąg arytmetyczny
Z def. c.geometrycznego: y
2=−9x
| | x+7 | |
Z def. c. arytmetycznego: y= |
| |
| | 2 | |
Tak powstały układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi rozwiązuję. Ja ostatecznie otrzymałam
wyniki: x=−49 i y=−21 lub x=−1 i y=3
23 maj 19:18
Nienor: Spoko, ale pozolisz rozwiążę trochę inne zadanie (inne liczby), a jeśli zależy ci, żeby się
tego nauczyć mogę poszukać podobnych zadań, żebyś mógł poćwiczyć, lub ty powrzucaj jakie
masz.
Zad:
Liczby: 2x+1,4x−1,x+7 tworzą ciąg arytm. znajdź x.
Korzystam z podanej wcześniej własności:
2(4x−1)=x+7+2x+1
Rozwiązuję równanie.
8x−2=3x+8
5x=10
x=2
Zad 2:
Liczby: x,2x+6, 5(x+8) w podanej kolejności tworzą ciąg geom. znajdź x.
(2x+6)
2=5(x+8)x
4x
2+24x+36=5x
2+40x
0=x
2+16x−36
Δ=256+144=400
| | −16−20 | |
x= |
| =−18 − odpada, bo nie należy do naturalnych
|
| | 2 | |
| | −16+20 | | 4 | |
x= |
| = |
| =2 − odpowiedź.
|
| | 2 | | 2 | |
Spróbuj połączyć te dwa prostsze zadania i rozwiązać swoje. Napisz jaki ci wyszedł układ
równań.
23 maj 19:30