.
asdf: Witam
całka:
| | 2x2 − 5 | |
∫ |
| dx = |
| | x4 − 5x2 + 6 | |
x
4 − 5x
2 + 6 = 0, t = x
2, t ≥ 0
t
2 − 5t + 6 = 0
√Δ=1
x
4 − 5x
2 + 6 = (x
2−2)(x
2−3) = (x−
√2)(x+
√2)(x−
√3)(x+
√3)
| 2x2 − 5 | |
| = |
| (x−√2)(x+√2)(x−√3)(x+√3) | |
| A | | B | | C | | D | |
| + |
| + |
| + |
| // (x4 − 5x2 + 6) |
| x−√2 | | x+√2 | | x−√3 | | x+√3 | |
2x
2 − 5 = A(x+
√2)(x
2−3) + B(x−
√2)(x
2− 3) + C(x+
√3)(x
2−2) + D(x−
√3)(x
2−2)
podłożę x=
√2
4−5 = A(2
√2)(2−3) + B(0 * ...) + C(
√2 +
√3)(0) + D(
√2 −
√3)(0)
−1 = 2A
√2 * (−1)
1 = 2A
√2
podłożę x = −
√2
2*2 − 5 = 0 −2B
√2(−1) + 0 + 0
−1 = 2B
√2
podłożę x =
√3
2*3 − 5 = 0 + 0 + C(3−2)*2
√3 + 0
1 = 2C
√3
podłożę x = −
√3
2*3 − 5 = 0 + 0 + 0 + D(3−2)(−2
√3)
1 = −2D
√3
no to teraz całka wygląda tak (w nawiasach odnoszę się do danej niewiadomej, to tak na brudno):
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(A)∫ |
| * |
| dx − (B)∫ |
| |
| dx |
| | 2√2 | | x−√2 | | 2√2 | | x+√2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
+ (C)∫ |
| |
| dx − (D)∫ |
| |
| dx = |
| | 2√3 | | x−√3 | | 2√3 | | x+√3 | |
| | 1 | | 1 | |
|
| ln |x−√2| − |
| ln|x+√2| |
| | 2√2 | | 2√2 | |
| | 1 | | 1 | |
+ |
| ln|x−√3| − |
| ln|x+√3| + C |
| | 2√3 | | 2√3 | |
dobrze?
23 maj 18:54
asdf: chyba jeszcze sie to da skrócić do:
| 1 | | x−√2 | | 1 | | x−√3 | |
| ln | |
| | + |
| ln | |
| | + C |
| 2√2 | | x+√2 | | 2√3 | | x+√3 | |
23 maj 18:56
asdf:
23 maj 19:29
23 maj 19:41
Trivial: asdf, kiedy się nauczysz korzystać z wolframa?
23 maj 19:59
Vizer: Ja tam jestem zaskoczony, że chce mu się w ogóle tyle koszmarków pisać na forum
23 maj 20:06
asdf: a no, calkiem zapomnialem o wolframie. Swoją drogą bylo i tak lepiej mi to rozwiazac w edytorze
i co chwile brac podgląd
23 maj 22:01