funkcja stała
lukix: Funkcja f(x)=(m²−m)x+5 jest funkcją stałą. Wynika stąd, że
23 maj 18:51
Nienor: a=0
23 maj 18:56
lukix: zapomnialem dopisac:
a) m= −1 lub 0 b)m = 1 c)m = 0 d)m=1 lub m=0
23 maj 18:57
lukix: można tylko jak to obliczyłeś ?: )
23 maj 18:58
Nienor: Jeżeli funkcja jest stała, to znaczy, że dla każdego x ma taką samą wartość, stąd wniosek: nie
zależy od wyboru x. Należy więc się tego x pozbyć ze wzoru, czyli wszpółczynnik kierunkowy a
musi być równy 0.
U ciebie ten współczynnik równa się: a=m2−m
23 maj 19:02